Posebni trenuci koje djeca mogu doživjeti u šumi…

Šuma u proljeće …
Kada snaga sunca raste u proljeće, osjećamo toplinu na koži, ptice počinju pjevati, mraz se topi i omekšava zemlju, trava proklija, susrećemo prve nježne glasnike proljeća. Budimo svoju energiju zajedno s prirodom.

Šuma ljeti …
Uživamo u sjenovitoj hladovini zelene šume, slušamo zujanje insekata, otkrivamo slike oblaka na nebu, istražujemo nove puteve u šetnjama. Promatramo različite ptice i prepoznajemo njihovo cvrkutanje.

Šuma u jesen …
U jesen lišće mijenja boju i prekriva tlo šarenim tepihom, dok se životinje pripremaju za zimu i prikupljaju zalihe. Sva naša osjetila se raduju šarenim bojama, šuškavom lišću i svježem povjetarcu.

Šuma zimi …
Odmor. U određenim danima preplavljena je svjetlom, dok je u drugima prekrivena sivom maglom i mrazom. Hladan vjetar juri kroz stabla i izmjenjuje se sa zagrijavanjem sunčevih zraka. Rumeni obrazi… Samo povremeni šumovi otkrivaju da nismo sami u šumi. Ledeni vjetar koji juri kroz stabla izmjenjuje se sa zagrijavanjem sunčevih zraka …

Tako snažne impresije doživljene u šumi ostaju ugravirane u nama čitav život i uvijek iznova osnažuju naš doživljaj sebe kao dijela jedne veličanstvene cjeline. Miris ljeta, miris zime..sjećanje na hladan nos i obraze..to su doživljaji koji ne samo da potiču djecu da osjećaju, nego i da pitaju, propituju, pokušavaju, prepoznaju i poštuju. Otkrijte i istražite novo i nepoznato. To su trenuci u kojima mogu doživjeti sebe kao jedinstveni dio prirode i naše zemlje.

Svojim stalnim boravkom u prirodi djeca doživljavaju i uče kako se integrirati kao ljudska bića sa svojim vlastitim snagama i ograničenjima u odnosu na prirodu. Tako shvaćaju da postoje trenuci kada mogu kreativno intervenirati i komunicirati s prirodom na maštovit i razigran način, ali postoje i drugi trenuci u kojima su samo zadivljeni i promatraju čuda prirode.
Senzibilizirani su za odnos između ritma godišnjih doba i klime, za rast biljaka i stanište životinja. Uče kako je važno zaštititi našu divnu prirodu i okoliš, te nositi kroz život tu misao, kao i djela.

Podržite šumski vrtić u Puli!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.