započnite novu avanturu

Naš pristup u odgoju

Boravak u prirodi

Više je razloga zbog kojih je ovaj vrtić poseban. Jedan od njih je što djeca borave u šumi čitav dan, bez obzira na vremenske uvjete. Kiša i hladnoća uglavnom smetaju odraslima dok djecu, pod uvjetom da su dobro obučena, zabavljaju. Naravno,u slučaju težih nevremena skloniti ćemo se u jedno od naših skloništa.

Slobodna igra u prirodi

Druga posebnost je što se ne koriste klasične metode podučavanja i ne postoji unaprijed određeni kurikulum, već djeca većim djelom uče kroz nestrukturiranu slobodnu igru u prirodi. Djeca trebaju imati slobodu da se razvijaju vlastitom brzinom i potaknuta unutarnjom motivacijom, a ne iz unaprijed osmišljenih programa. Trebaju moći učiti s entuzijazmom i radošću, te s tim osjećajem stjecati životne vještine. Kada se kod djece ohrabruje prirodna, urođena znatiželja, onda i učenje dolazi spontano, kroz igru.

Učenje i suradnja

Nema gotovih igračaka pa su djeca manje usredotočena na stvari, a više na odnose. Često moraju surađivati kako bi stvorili zabavu te tako uče rješavati konflikte, ostvarivati bliskost i pronalaziti nove kreativne načine da ostvare odnos jedan s drugim. To podrazumijeva da mi učitelji podržavamo djecu da pronalaze vlastite načine rješavanja problema, čak i onih koji se odraslima u početku mogu činiti neuobičajenima. Bitni dio svakodnevnice naše male vrtićke zajednice jest prenošenje pozitivnih vrijednosti, pomaganje jednih drugima i suradnja. Sve to zahtijeva odgajatelje koji rade mirno, radosno i sa zahvalnošću. Njihov glavni zadatak je da djeci budu podrška i da svojim uzorom prenose duboko poštovanje i empatiju prema svim živim bićima prirode, da potaknu osjećaj čuđenja i divljenja prema prirodi i jednih prema drugima.

U doticaju s prirodom

Boravkom u šumskom vrtiću djeca su toliko uronjena u prirodne cikluse da se osjećaju kao dio prirode, snažno doživljavaju godišnja doba i tako zarana nauče štititi biljke i životinje. Bit će tu i kuhanja, vrtlarenja, rada s alatom, izrade kućica za ptice, skupljanja drva za ogrjev, te drugih jednostavnih aktivnosti kroz koje će djeca steći radne navike modelirajući rad odgajatelja.

Vizija

Temelj naše vizije je stvoriti pozitivno okruženje za djecu i njihove roditelje, kako bismo ojačali osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti unutar naše male vrtićke zajednice. U našoj šumici jede se vegetarijanska organski pripremljena hrana, a koliko god je to moguće, ubiremo plodove prirode dostupne u šumi i uvrtu.

Jednostavnim riječima rečeno, želimo djecu vratiti u prirodu jer im je tamo oduvijek bilo i mjesto. Dozvoliti im da budu djeca, jer je to najbolji preduvjet za kasniji uspjeh u životu. Dati im slobodu da budu to što jesu jer svako dijete ima svoju autentičnu prirodu svojstvenu samo njemu. Naš posao je da ju njegujemo i čuvamo kroz proces odrastanja, a ne da im lomimo krila kako bismo ih lakše kontrolirali. Slobodna djeca izrasti će u slobodne ljude, sposobne misliti svojom glavom i slušati svoje srce. Takvi ljudi zaista mogu promijeniti svijet.

Educirani i strastveni odgajatelji

Šumski tim

Adriana Bertoncelj

Francesca Miličević

Sanja Grubiša

Podržite šumski vrtić u Puli!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.