Često postavljana pitanja

Iako nismo vrtić kao javna ustanova (pravni oblik), naziv šumski vrtić je sintagma koja opisuje jedinstven koncept rada, a zajednički je svim takvim organizacijama u svijetu neovisno o tome da li djeluju kao udruga, ustanova vrtić, obrt za čuvanje djece ili neki drugi oblik zavisno o zakonima pojedine zemlje. Naš šumski vrtić sveobuhvatan je projekt koji se sastoji od nekoliko cjelina. Obrt začuvanje djece nudi cjelodnevni boravak djece u šumskom vrtiću. Udruga Heartface organizira kraće programe boravka u prirodi. Edukativni segment rada udruge odnosi se na edukativna predavanja i radionice za roditelje i djecu, a u svrhu istraživanja i promoviranja alternativnih mogućnosti u obrazovanju. Obrt i udruga imaju sjedište na istoj adresi i zajedno djeluju u svrhu promicanja istog cilja.

Topli mjeseci:
-duga odjeća, ako je moguće i ljeti (zaštita od sunca i krpelja), u posebno toplim ljetnim danima može i majica kratkih rukava, ali važno je da su ramena pokrivena! Poželjne su duge hlače i ljeti, zbog zaštite od ozljeda prilikom pada i ogrebotina prilikom hodanja po šumskom terenu!
-kapa ili šešir za glavu
-obuća lagana ali zatvorena, bez sandala!
-repelenti za zaštitu od komaraca i krpelja

Hladniji mjeseci:
-od kasne jeseni topla, zimski otporna jakna (treba biti što je više vodootporna)
-oblačenje treba biti slojevito. Za kišne i promjenjive dane obavezno vodonepropusno odijelo i vodonepropusna jakna (i kad ne pada kiša tlo je u jutarnjim satima mokro)
-za zimu šal, kapa, rukavice (+ rezervne rukavice u ruksaku)
-obuća: čvrste cipele (po mogućnosti vodonepropusne), gumene čizme

Dodatna oprema za u šumu:
-praktičan ruksak s prsnim remenom
-bočica vode kojom dijete može samostalno rukovati
-paket maramica
-mali ručnik ili krpica

Oprema koja ostaje u vrtiću:
-kompletna presvlaka (gaće, čarape, hlače, potkošulja, majica)
-odjeća za spavanje
-rezervna obuća (patike ili cipele)
-vrećica za odlaganje mokre i prljave odjeće
Oprema za roditelje:
-perilica rublja u stalnom pogonu

Obrt za čuvanje djece ima skupinu od 12 djece, u dobi od 3 do 6 godina. O djeci se brinu dva odgajatelja s velikim iskustvom rada s djecom i boravka u prirodi. Kraće programe boravka u prirodi ( šumski vrtić subotom i ostale dodatne sadržaje) provode članovi udruge među kojima ima odgajatelja, roditelja volontera, ljudi iz srodnih profesija i sl.

Potpuno opremljen prostor od 50m2 u neposrednoj blizini šume služi kao spavaonica za djecu koja spavaju po danu, ali i kao sklonište u slučaju posebno loših vremenskih uvjeta.
Unutar same šume nalazi se područje od 400m2 koje je zakupljeno od strane udruge i na kojem ćemo u vrlo kratkom vremenu izgraditi dvije kvalitetne šumske kućice s dobrom izolacijom i mogućnošću grijanja u najhladnijim mjesecima. Namjera je da se šumski vrtić unutar nekoliko godina u potpunosti preseli na tu lokaciju.

Ako postoji opasnost od udara groma ili lomljenja grana stabala, te u slučaju težeg nevremena zadržati ćemo se u ograđenom dvorištu na rubu šume i po potrebi ući u zatvoreni prostor.
Inače, mi smo s djecom cijelu godinu – uključujući i zimi – u šumi!

Kod nas dijete ne može pohađati malu školu, obzirom da program predškole prema zakonu o predškolskom odgoju može provoditi samo javna ustanova. Program predškole je besplatan za sve roditelje i dijete ga može pohađati u popodnevnim satima u osnovnim školama ili vrtićima, neovisno o tome pohađa li redovno vrtić kao javnu ustanovu.

Želite li se volonterski uključiti u rad našeg vrtića i steći iskustvo u ovakvom načinu rada , pošaljite zamolbu na info@sumskadjeca.com. Ukoliko budemo u mogućnosti primiti volontere za određene aktivnosti udruge, rado ćemo vas uključiti.

Za više informacija molimo pošaljite email na adresu info@sumskadjeca.com, nazovite na broj 0977039129, ili u inbox naše facebook stranice Šumska djeca.

Podržite šumski vrtić u Puli!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.